bdk mobile uniE60C flickr twitter facebook instagram youtube search location minus plus cross materialer hammer pen

Der er penge i bygningsarven

En ny analyse foretaget af Incentive for Realdania viser at bygningsarven er kroner og øre værd - både i forhold til øgede huspriser, turisme og beskæftigelse. Analysen er en del af Bygningskultur 2015, der igennem de sidste 5 år har understøttet arbejdet omkring de fredede og bevaringsværdige bygninger.

Undersøgelsen har set på salgspriser på fredede og bevaringsværdige bygninger i hele landet og sammenlignet med salgspriser på andre ejendomme. Analysen viser, at ikke blot betyder en høj bevaringsværdi en øget salgspris - en høj koncentration af bevaringsværdige bygninger øger også værdien af omkringliggende huse, som ikke er bevaringsværdige. Derudover har Incentive taget fat i en række cases - Ribe, Hasseris, Lønstrup og Troense - for at gå tættere på bygningsarvens betydning lokalt.

Et par af de bemærkelsesværdige fund fra analysen:

Hans Peter Svendler, direktør i Realdania:

”Mange steder rundt om i landet står der gamle, smukke huse, som udgør en uudnyttet ressource. Men hvis vi mere målrettet arbejdede for at restaurere bygningsarven, ville landdistrikterne stå med et unikt værktøj, der kan tiltrække nye borgere, nye investorer og nye besøgende. Som det er i dag, ser vi desværre ofte, at bevaringsværdige kulturmiljøer og bygninger står og forfalder. Vi skal blive gode til at tage hånd om det, som har et økonomisk levegrundlag baseret på turisme eller anden indtægt. Dermed kan bygningsarven være et vigtigt indsatsområde for at skabe nyt liv i landdistrikterne.”

Læs mere hos Realdania

Læs artikel i Jyllands Posten