bdk mobile uniE60C flickr twitter facebook instagram youtube search location minus plus cross materialer hammer pen

Holsteins Palæ brændt

16.marts 2016

Rokoko-huset Holsteins Palæ i Stormgade i København brød i brand i mandags og først nu er slukningsarbejdet ved at være afsluttet. Skaderne er betydelige. Palæet var under istandsættelse og var sat til salg som 17 luksusboliger.

16.marts 2016

undefined

Palæet er opført 1683-1687, men forhøjet og ombygget til rokokostil ved Jacob Fortling i 1756. Jacob Fortling var dansk-tysk billedhugger og arkitekt, der bl.a. var med til at udbrede Nicolai Eigtveds rokokostil i Danmark. Han opførte bl.a. Kastrupgård, hvor han selv boede, og Kommandantboligen ved Rosenborg Slot.

Branden bringer mindelser om andre større brande i hovedstaden, der har ramt historiske palæer og bygninger; Christiansborg Slotskirke i 1992, Odd Fellow Palæet samme år og Dehns Palæ i 2010 - og udenfor hovedstaden Sparresholm Gods i 2013. I Politiken den 14. marts fortæller arkitekt Bente Lange om de voldsomme skader, som selve slukningsarbejdet medfører på så gamle bygninger:

"Når man sprøjter vand på, redder man måske nogle mure, men man ødelægger alt organisk materiale. Det er fuldstændig destruktivt for husene, lige så destruktivt som selve branden. Det er et mærkeligt paradoks", siger hun.

Den indtil videre ubeboede ejendom er tilsyneladende blevet skadet især på østfløjen, hvilket betyder, at den del der ligger ud mod Stormgade er gået fri:

"Indtil videre ved vi, at øst-fløjen i Palæet er ramt fra kælder til 2. sal, hvilket omfatter i alt fire lejligheder. Hovedhuset mod Stormgade samt vest-fløjen ser ud til at være gået fri af branden, men der er konstateret røg i forhuset. Det er således ikke hele projektet, der er blevet berørt, siger bygherre Jan Severin Sølbæk, Artha Ejerlejligheder I P/S, i en skriftlig udtalelse til TV2 Nyhederne.

Se indslag fra TV2 Lorry

Læs artikel i Politiken

Nyhedsbrev

Tilmeld dig Bygningskultur Danmarks nyhedsbrev og få nyheder, arrangementer og debat om bygningskultur tilsendt hver 14. dag.

Hvad søger du?

Håndværker

Materialer

Arkitekt