bdk mobile uniE60C flickr twitter facebook instagram youtube search location minus plus cross materialer hammer pen

Ingen bygger for eftertiden

29.februar 2016

Det almindelige danske hus bliver ikke bygget i dag, så man kan kigge stolt tilbage på det om 100 år. Det mener Birthe Iuel, formand for Bygningskultur Danmark, der i Jyllands Posten advokerer for at sætte fokus på det dårlige byggeri i Danmark og få skabt et alternativ til de typehuse, der bygges i dag.

29.februar 2016

undefined

Et Bedre Byggeskik hus. Foto: Torben Lindegaard.

Den kvalitet der lå i Bedre Byggeskik bevægelsens arbejde for 100 år siden kunne tjene som inspiration til dette arbejde. Dengang ville man have kvalitet, enkelthed og klassiske proportioner tilbage i byggeriet. Bevægelsen arbejdede for udvikling af den almindelige danske bygningskultur og fik lagt grunden til bl.a. de solide murermestervillaer. Det kunne dagens typehusfirmaer lære noget af:

»Typehusfirmaerne har noget at lære. Typehusene har ikke den kvalitet, som Bedre Byggeskik-husene har. Der er gået noget tabt. Vil man bygge hus i dag, præsenteres man for et katalog, hvor man kan få alt, hvad man drømmer om. Der er ikke tale om en dansk byggetradition. Der skabes ikke ny arkitektur med referencer til fortidens arkitektur, og når man så endelig vælger at bygge det, man tror er dansk bygningskultur, er det kopier i moderne materialer, og de bliver nok aldrig udpeget som bevaringsværdige,« siger Birthe Iuel.

For at sætte skub i denne udvikling udskriver Bygningskultur Danmark en konkurrence blandt arkitektstuderende i København og Aarhus. De studerende skal give et bud på et almindeligt familiehus – i et moderne formsprog –, men med arkitektoniske kvaliteter, der forholder sig til kvaliteterne fra Bedre Byggeskik-perioden.

»Vi vil skabe et alternativ til typehusfirmaernes huse. Vi mener, at vi er blevet et rigere samfund, så hvorfor skulle vi ikke have råd til at bygge landtidsholdbare og smukke huse, som er bæredygtige ikke kun i forhold til klimaet, men også kan blive stående og blive smukkere med tiden. De skal være indrettet, så de kan tilpasses til kommende generationers behov,« siger Birthe Iuel.

Læs artiklen i Jyllands Posten (kræver abonnement)

 

Nyhedsbrev

Tilmeld dig Bygningskultur Danmarks nyhedsbrev og få nyheder, arrangementer og debat om bygningskultur tilsendt hver 14. dag.

Hvad søger du?

Håndværker

Materialer

Arkitekt