bdk mobile uniE60C flickr twitter facebook instagram youtube search location minus plus cross materialer hammer pen

Realdania By & Byg køber Priors Hus på Ærø

13.december 2016

Realdania By & Byg køber Priors Hus på Ærø af Arkitektforeningen. Nu skal det fredede borgerhus fra 1690 restaureres. Huset er opkaldt efter arkitekten Alexis Prior, som købte huset i 1917.

13.december 2016

Realdania By & Byg køber Priors Hus på Søndergade i Ærøskøbing af Arkitektforeningen. Huset vil fortsat tjene som feriebolig for arkitekter, men nu med Arkitektforeninger som lejer i stedet for ejer. Det fredede borgerhus er opført for Ærøskøbings borgmester Joseph Ibsen i 1690-91. Dermed er det købstadens næstældste hus.

Borgerhuset i bindingsværk er usædvanligt velbevaret. Bl.a. kan man tydeligt fornemme Ærøs historiske tilhørsforhold til de slesvigske hertugdømmer gennem ca. 430 år. Det kan konstateres i husets indretning med både diele, pisel og dorns, der er de sønderjyske betegnelser for henholdsvis forstue, spiseplads og karnapstue.

Nu skal det fredede borgerhus restaureres. Det blev huset første gang i 1917, hvor det blev købt af en københavnsk arkitekt, Alexis Prior (1877-1955), som bevarede megen originalsubstans. Det var en meget ny tilgang på det tidspunkt, hvor restaureringer ofte var håndhændede, fantasifulde rekonstruktioner. Prior havde familiære bånd til søfarten og handelen. Hans slægtninge var direktører i henholdsvis Det Forenede Dampskibs-Selskab (DFDS) og Nordiske Kabel- og Traadfabriker (NKT), som Alexis Prior var arkitekt for. Prior var også formand for opmålings- og bevaringsforeningen Foreningen af 3. December 1892.

Læs mere hos Realdania

Nyhedsbrev

Tilmeld dig Bygningskultur Danmarks nyhedsbrev og få nyheder, arrangementer og debat om bygningskultur tilsendt hver 14. dag.

Hvad søger du?

Håndværker

Materialer

Arkitekt