bdk mobile uniE60C flickr twitter facebook instagram youtube search location minus plus cross materialer hammer pen

Rokokostilen opstod i Frankring omkring 1720 og florerede i Danmark ca. 1740-1770. Rokokoen er primært en dekorationsstil, der er bygget op omkring karakteristisk slynget asymmetrisk ornamentik. Stilen dæmpede barokkens tyngde, der blev erstattet af lyse farver, enkle facader og mindre monumentale interiører

Rokoko er betegnelsen for en stilperiode, der enten kan betragtes som selvstændig eller som en del af senbarokken. Barokkens symmetri- og ornamentglæde fortsatte under rokokoen, men i en anden form.

Stilen, der opstod i Frankrig som interiørdekoration, dominerede europæisk arkitektur og brugskunst ca. 1730-1770. Det gennemgående element er den såkaldte rocaille, der er et muslingeformet eller c-formet ornament. Stilen er præget af organiske plantemotiver, der slynger sig asymmetrisk oven på symmetriske flader.

Derudover kendetegnes perioden af facader i svagt relief, med rig anvendelse af attikaer, liséner, altaner med fint smedede jernrækværk samt refendfugning. Interiørerne er præget af panelering malet i lyse farver med rocaille-udsmykning, evt. indfældede malerier, og kronet af hvide eller forgyldte plafond-stuklofter. Såvel facader som interiører fremstår generelt ordnede og beherskede, inddelt i flade felter og rammer, men dog med karakteristisk påhæftet, slyngende rocaille-ornamentik, der ofte overskrider rammerne.

I husenes indre var den største forandring, at man foretrak uformelle, komfortable rum som erstatning for barokkens ofte voldsomt monumentale og formelle interiører.

Nicolai Eigtved var rokokoens førende udøver i Danmark, og hans elever J.C. Conradi, J.G. Rosenberg m.fl. spredte rokokoens stiltræk til provinsen. Eigtved foretrak traditionelle valmtage i stedet for det barokke mansardtag, men i rokokotiden ses begge tagformer generelt anvendt på bygninger.

Se film med rokoko-arkitektur i Danmark: